Jeanny en Jeff Bouwen

Mandenvlechters

De in Galerie 57 geëxposeerde manden behoren tot onvolprezen oeuvre van Jeanny en Jeff Bouwen – ’s lands enige professionele korvers en meesters van het fijnscheenwerk. Fijnscheenwerk is een uitermate tijdrovende techniek waarmee – uit de lange waterloten van de knotwilg – fragiel ogende, maar verrassend stevige manden, schalen en urnen worden gevlochten. In één kunstwerk gaat er al gauw 40 uren werk zitten, gaande van het oogsten, over het schaven, kloven, ontbasten tot uiteindelijk het vlechten van de fijne wilgscheen.

In het Westen werd de mandenvlechterij als ambacht bijna geheel verdrongen door plastiek en minderwaardige import uit lage loonlanden. Er is alleen nog plaats voor de allerbeste vlechters, wier vakkennis, passie en goede smaak uitmonden in decoratieve meesterwerken.

De manden, korven en schalen van Bouwen zijn pièces unique; kunstwerken die – net zoals een keramische sculptuur of olieverfschilderij – een stempel drukken op elk interieur. Of het nu gaat om een urne, een schaal of mandje of een picknickmand.

 “In 2000 vlocht ik mijn eerste mandje vanuit een boek dat ik vond in de bibliotheek. In 2003 volgde ik dan mijn eerste echte workshop. Al snel ging op zoek naar het echte vakmanschap. Jan De Vos en José Schilder van mandenmakerij “de mythe” brachten mij dit vakmanschap bij, zowel op het vlak van de ideale vlecht-wilg telen als de techniek van het vlechten.

 

Jeanny's manden