Bart De Zutter

Bart De Zutter: kracht, urban & liefde

Een tijd geleden doken er op mijn Facebook pagina af en toe sacochen op. Geen Hermès tasjes voor kakmadammen, maar elegante doch stevige schouder-, heup- en rugtassen in vintage buffel- of geitenleer, afgewerkt met satijnen voering, of met een flosje. Cross-body tassen met metalen gespen, etuis met vergulde druksluitingen, trendy avondtassen met verstelbare, fijne schouderkettingen en minimalistisch ontworpen man-bags met flap.
 
De maroquinerie bleek nota bene gemaakt door ene Bart De Zutter uit Antwerpen. Dat vond ik wel opmerkelijk. Dertig jaar geleden had ik Bart leren kennen als de ruige broer van mijn toenmalige collega Jan. Hij was bakker. Ik herinnerde me hoe zijn bevallig lief , tussen twee joints door, al mijn haar spierwit had geperoxideerd teneinde mij, ten voordele van een infiltratie in het extreem-rechtse Vlaams Blok milieu rond de VMO figuur Bert Erikson, te transformeren in de achterlijke Freddy De Kesel uit Eeklo. Enfin, ik wil maar het contrast nog scherper stellen. Bart bakte toen ook de fijnste bresilienne taarten.
 
Toen ik Bart in de zomer van 2019 opeens weer tegenkwam in Galerie 57, op een tentoonstelling van zijn broer, bleek zijn bolster nog ruwer. Lange Viking-baard, Goth-tattoos en onheilspellende gezichtsgroeven in zijn gelooide (pun intended) huid. Leer bewerken was niet zijn hoofdberoep, verraadde hij. Taarten bakken ook niet. ’s Nachts ving hij in een vluchthuis slachtoffers op van intra-familiaal geweld. Overdag zorgde hij voor zijn autistische zoon. Tussendoor knapte hij een uiltje. “And then you do THIS”, hoorde ik Simon Cowell in gedachten zeggen, wijzend op een op Facebook gedeelde, met zebra-leer bestikte delicate damestas en bijpassende portemonnee.
 
Ik was dus blij toen Bart instemde om nog diezelfde zomer van 2019 zijn oeuvre tentoon te stellen in Galerie 57, in het verre Brugge. Dat ik nog sacochen zou verkopen had me de dag ervoor net zo waarschijnlijk geleken als dat ik een nagellak-studio zou beginnen. Maar zoals gezegd, Bart’ s sacochen zijn geen gewone sacochen. Vakkundig gemaakt ambachtswerk eerder; statements van een passionele en doelgerichte maroquinerier (leer werker).
 
En daarom ben ik ook dit jaar verheugd de lederwaren van Bart De Zutter in onze collectie van handgemaakte artikelen te kunnen opnemen. Dit keer met nog een belangrijke toevoeging: alle tassen en sacochen krijgen voortaan de merknaam Bart De Zutter embossed.
 
De ingreep komt er op mijn aandringen, denk ik graag. Want wie een Versace jurk draagt of een dure Porsche koopt, doet dat toch ook niet alleen maar om zich in iets passends te hullen? Stiekem wil die toch ook kunnen uitpakken met de maker ervan, en zijn of haar waarden uitstralen. Wat marketeers ‘brand-values’ noemen. De brand-values van Hermès, Versace en Porsche zijn exclusiviteit en glamour. Die van het merk Bart De Zutter zijn liefde, kracht, realiteit, urban. Blijkt er dan toch een groot punt van gelijkheid tussen de mens Bart De Zutter en zijn sacochen!
—–
De lederwaren van Bart de Zutter zijn te koop op onze webshop. Je kunt Galerie 57 tijdens de anti-Corona lockdown ook op afspraak bezoeken! Even een telefoontje (04328246) mailtje (info@galerie57.be) of PM. Zo staat er straks een lekker bakje koffie voor je klaar, geserveerd in een handgemaakt kopje. Geheel vrijblijvend!
 
May be an image of purse and saddle-stitched leather
 
 
Handtassen van Bart De Zutter