Marnic De Lange

Tomatensoep eten is altijd een beetje reizen

Al gehoord van Celadun Chun? Persimmon Roestrood? Lavendel-groen dan misschien. Het zijn de exotisch klinkende namen van het glazuur, waarmee Marnic De Lange graag de fantasie kietelt van al wie aanschuift voor een tomatensoep-met-balletjes, geserveerd in zijn soeptassen. Die bakt hij aan de rand van het Boelarebos nabij De Muur, waar de maagdenpalm, salomonszegel, lelietje-van-dalen en vogelmelk welig tieren op het water aangevoerd door de brongrachten van de Dender.

“Ah ja natuurlijk!”, denk ik dus als Marnic De Lange me zijn anagama noborigama hybride toont, de Japanse houtoven waarmee hij zijn keramiek één keer per jaar in de fik steekt. Dan mobiliseert Marnic telkens vijftien mannen en vrouwen voor de ononderbroken aanvoer van zo’n 15 kubieke meter brandhout, terwijl hij zelf met behulp van schuifjes, deurtjes en gaatjes de oventemperatuur regelt. Na vijf dagen stoken op zowat 1250 Celsius, spuwt de houtoven dan 800 kunstwerkjes uit. Tassen, kopjes, kommen, bekers, vazen, schalen, borden en potten, waarop de vlammen onvoorspelbare patronen en texturen in het glazuur hebben gebrand.

Marnic De Lange is, voor wie het nog niet mocht duidelijk zijn, keramist. Dat zegt Handmade in Belgium, het kwaliteitslabel waarmee UNIZO de kwaliteit, authenticiteit en kleinschaligheid van De Lange’s werk garandeert. Hijzelf houdt het op pottenbakker. “Maar vooral ambachtsman”, zegt hij. Ik vind het oeuvre van Marnic De Lange dat van een kunstenaar. Maar ook dat van een professional – iemand die zijn vak als geen ander beheerst, en zonder schroom uitpakt met zijn efficiëntie en productiviteit. Om die gaande te houden staan er in zijn atelier overigens ook enkele gas- en electriciteitovens.

Maar vergis je niet, het tafelgoed van MDL staat mijlenver af van de machinaal gemaakte design-waren uit Vietnamese of Chinese gieterijen. Elk stuk dat Marnic De Lange’s atelier aan het Boelarebos verlaat is uniek; door hem ontworpen, in zijn handen gekneed, gedraaid en geglazuurd. In Celadun Chun bijvoorbeeld.

Voor een vleugje exotisme hoef je niet persé uit je kot. Denk daar eens aan de volgende keer dat je tomatensoep-met-balletjes klaarmaakt voor je knuffelcontact.

 
 
 
 
Tafelgoed van Marnic De Lange